Hatha Yoga

Wat is yoga?

Yoga is een woord afkomstig uit het Sanskriet (Oud-Indiaas). In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als ‘verbinden’. Yoga is het in balans brengen en verbinden van lichaam en geest, middels het uitvoeren van Asana’s (lichaamshoudingen), Pranayama-oefeningen (ademhalingsoefeningen), en meditatie.

De oudste vorm van yoga is Hatha yoga. Hatha komt van de woorden Ha (zon) en Tha (maan), welke binnen de yoga gezien worden als tegenstrijdigheden. De zon staat voor yang, actie, vurig en mannelijk. De maan staat voor yin, verstilling, verinnerlijking, kalmerend en vrouwelijk. Binnen Hatha yoga komen de kenmerken van de zon en de maan samen. Door hatha yoga te beoefenen, breng je lichaam en geest samen, en kom je meer in contact met jezelf. De ademhaling speelt een belangrijke rol binnen hatha yoga, om rust te vinden in de oefeningen en spierspanning los te laten.

Hoe is een Hatha yoga les opgebouwd?

Mijn lessen zijn dynamisch en uitdagend, waarbij we de ademhaling gebruiken om van de ene houding naar de andere houding te bewegen. We houden sommige houdingen langer aan, om de houding meer in de diepte te kunnen verkennen en doorwerken. Dit kunnen zowel krachtige (inspannende) houdingen zijn als ontspannende houdingen. Het is een versterkende en tevens ontspannende vorm van yoga. Hatha yoga verbetert de lichaamshouding en zorgt voor meer rust en vitaliteit.

Iedere les start met een korte meditatie om de drukte van de dag achter ons te laten, gevolgd door inspanning middels asana’s (lichaamshoudingen) en we sluiten iedere les af met ontspanning. Door deze afwisseling word je je meer bewust van de waarde van inspanning en ontspanning. Beiden zijn belangrijk en brengen balans in ons leven. Verder bestaat er in de lessen aandacht voor pranayama: dit zijn ademhalingsoefeningen, waarbij het om meer gaat dan enkel in- en uitademen. In de yogafilosofie is de adem verbonden met het stromen van de levensenergie (prana). Door pranayama te beoefenen voel je je meer in balans. Het regelmatig beoefenen van hatha yoga kan leiden tot meer innerlijke rust en balans, en tot meer kracht en stabiliteit.

De yogales wordt gegeven in een ontspannen en informele setting, waarbij er ruimte is voor een lach, en iedereen zich mag en kan richten op zijn of haar eigen yoga-beoefening. De lessen worden gegeven in een kleine groep, waardoor er ruimte is voor individuele aandacht. Ervaring met yoga is niet nodig om te kunnen deelnemen aan de lessen.